Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Georgis Fasulis

8. 12. 2007 13:16
Většinový systém má taky své mouchy

Zdravím Petře. Dovol můj názor.

Základní problém většinového systému je ten, že se může stát, že nám bude vládnout strana třeba s pouhými 20% hlasů - ano - třeba KSČ. Stačí, aby ostatní větší strany se třeba rozštěpily a vítěz bral vše. Nebo se třeba vynoří nějací extremisté a díky příhodné "konstalaci hvězd " tito dostanou 28% a všichni ostatní budou mít méně. Vládli by nám tak extrémisté proti vůli 72% zbytku!

Samozřejmě systém, jaký máme dnes, taky není dobrý.

Myslím, že ideální pro nás je čistě poměrný systém se zavedením tzv. bonusu. Přišli na to v Itálii, přišli na to v Řecku.  V Řecku je to tak, že v 300 členném parlamentu je po volbách 40 křesel přiděleno jako Bonus vítězi a zbytek se poměrně rozdělí. Když má vítěz cca 38%, stačí mu bonus k většině. Když má vítěz jen třeba 28% (velká roztříštěnost stran), pak mu k většině ani bonus nestačí.

Myslím, že je to velmi rozumný systém - nelikviduje malé, a vítězi pomáhá ke stabilitě. Proč to ale náš parlament neřeší, nechápu? G.F

0 0
možnosti
L

loginname_

7. 12. 2007 9:19
Většinový systém? Už aby to bylo

R^

0 0
možnosti

Bedrich

7. 12. 2007 9:14
Lidovci přežili všechny systémy,

určitě  by našli způsob jak přežít i v tom většinovém. Za další není radno věřit výzkumům volebních preferencí. Důvody byly rozpitvány už opakovaně a dostatečně.

0 0
možnosti

petrof

7. 12. 2007 9:05
u nás to zatím nepadá na váhu...

Je to naprosto logické, že by to tak mělo fungovat. Ale až v zavedené a konsolidované demokracii, kde občan případnou změnu stran tolik nepocítí a může dělat osobní strategická rozhodnutí !!!

Dovedete si to ale představit u nás, kdyby se jedny zákony zavedly, pak zase zrušily. Daně by se jednou snížily, pak zase " socialisticky " diferencovaly.

A na to by samozřejmě reagovala ČNB, se svými sazbami !!??

Prostě, jak u blbejch na dvorku... Rv

0 0
možnosti

sims

7. 12. 2007 9:09
Re: u nás to zatím nepadá na váhu...

Nejdříve je nutné stávající politickou garnituru zkultivovat a u nás to jde jedině bičem. Pokud už konečně nedostanou politici do kožichů, aby se začali něčeho bát, nebude od jejich praktik pokoj. Teď jde jen o způsob exekuce. To je dilema.

0 0
možnosti

hans

7. 12. 2007 8:32
...

Doufám, že  se lidovcům podaří rozbít tuhle strašnou vládu a vyvolat předčasné volby. Ale všichni víme, že než bay přišli o koryta, tak ustoupí buď oni nebo zelení...

0 0
možnosti
PO

Petr Olejníček

7. 12. 2007 8:37
Re: ...

Zdravím Hansi. No to je právě ono, boj o korýtka je nadřazen rozumné práci... Většinový systém by byl efektivnější. Přeji krásný den .

0 0
možnosti
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Píšu, protože mě to baví a žiju ze stejného důvodu :-).