Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PO

mojmír č. 1

20. 5. 2008 14:47
Je třeba více přechodů

R^. Pěkné.

Pro losy bych nechal vybudovat ještě únikové zóny. Když se potkají  na jediném přechodu bez závor, ochranky a kondolujících medvědolosařů tak to může dopadnout ;-(. http://www.youtube.com/watch?v=Ap4A2A_3WJY

0 0
možnosti
RK

koutnak

18. 5. 2008 11:26
Typická dezinformace

Po přečtení článku jsem opět dal za pravdu všem těm ústavním i neústavním činitelům, kteří nesnášejí novináře.  Nevím sice jestli jste vy novinářem, ale trpíte stejným poškozením mozku jako oni, které způsobuje, že zachycená informace se při průchodu onou hmotou zcela změní. Nebo se alespoň změní ta část informace, jejíž působení na čtenáře/posluchače bude mít po změně větší účinek. Jde mi o to, že vy informaci o zamýšlené "ekologické" investici apriori zhodíte tím, že píšete o přechodu přes dálnici D47 u Ostravy (kde na medvěda narazíte jen v ZOO), zatímco jde o přechod v Jablunkovském průsmyku, což je 60km od Ostravy, v Beskydech a v místech kde nikdy D47 nepovede (a kde se medvědi přecijenom semtam vyskytují).

Nemíním polemizovat o tom, jestli je půlmiliardová investice do přechodu pro medvědy přiměřená nebo nadhodnocená nebo zda je vůbec potřebná. Ale to, že tam v okolí nikdo 32let medvěda neviděl nic neznamená. Toho nevidí ani lesáci, kterým sídlí v polesí.

0 0
možnosti
VTG

Vladimír054

17. 5. 2008 22:19
To je třídní diskriminace!!! Fujkyfuj!!!

Vy všichni se styďte, jste evidentně odporní pravičáci, kterým dělá dobře diskriminovat některé třídy! Fujkyfuj!

V medvědech, tydrech, přímorožcích, koalách a členech Ztrany zelených bezostyšně upřednostňujete  třídu savců a diskriminujete třídy ostatní! Fujkyfuj!

Proč ignorujete nutný poddálniční prstěný tunel, pro migraci třídy máloštětinatců? Proč se tváříte, že nevíte o nutnosti vést nad dálnicí lanovku pro čacké ekologisty, aby měli odkud z vřecka  trousit výtrusy (samozřejmě třídy vřeckovýtrusných)? Jak to, že diskriminujete vybudování akvaduktu pro třídu paprskoploutvých? A hlavně: nepochybně je na dálnici nutno od března do listopadu zakázat provoz motorových vozidel, protože jejich přední sklo sice migraci třídy hmyzu podporuje, ale jinam než chtějí (navíc pak již ve stádiu vesměs postreprodukčním)!

0 0
možnosti
MK

miroslav.kutal

16. 5. 2008 17:11
Nestačím se divit, pane Olejníčku.

Svým příspěvkem se dostáváte na úroveň reportérů TV Nova, která odvysílala podobně absurdní reportáž (reakce na http://www.selmy.cz).

Ukažte mi ekologa, který výrok že "medvědi a losi se nesmí potkat na stejném mostě" vyslovil. Autorem je  náměstek ředitele Fondu dopravní infrastury Jiřího Nováka (viz např. Hosp. noviny 14.5). Jestli je to jeho názor nebo výmsl kterým se snaží znemožnit ochránce přírody nevím. Ale vkládat ho do úst někomu jinému ukazuje pokleslou úroveň vašeho blogu.

Trend výstavby zelených mostů je běžnou praxí v západní Evropě i jinde (Chorvatsko, začíná Polsko). Zjistil jste si vůbec kde má most stát, když o něm tak zasvěceně píšete? Dokonce přímo v Orlové se medvěd vyskytoval pár let zpátky (viz Živa 4/2003). Snad i dítě na základní škole rozumí tomu, že přechod se nestaví jen pro medvědy, jak o tom tupě informují média a vy papouškujete, ale pro všechny velké savce. Tím se mimo jiné snižuje riziko kolize s vozidly a zvyšuje se bezpečnost silničního provozu.

0 0
možnosti
J

jezourek

16. 5. 2008 12:55
bezohlednost a neinformovanost

Kde jste vyčetl, že v Beskydech není žádný medvěd? Seděl jste někde v lese několik dní a číhal??To že jste nikdo nikde neviděl medvěda, ještě neznamená, že neexistuje. Jedná se o plachá zvířata, proboha. Ta se nebudou promenádovat na náměstí. Samotný nadchod není určen pouze pro medvěda, ale i pro ostatní šelmy a zvířátka. Jste tak bezohlední, To že se někde investuje do hospod a autosalonů, to Vám nevadí?? Ale když se rozhodne někdo pomoct zvířatům?

To jako mají chodit přes silnici? Zamyslete se trochu nad sebou.

0 0
možnosti
F

flavy

16. 5. 2008 14:06
Re: bezohlednost a neinformovanost

O výskytu losa a medvěda v této lokalitě by šlo s úspěchem pochybovat. Nemohl jsme si nevšimnout videí např. z Kanady, kde medvěd vymete každou popelnici a vloupe se do každého auta či stanu pro něco na zub. Tito mi nepřišli divocí ve smyslu straníc se člověka. Rozumím, že takového medvěda si nepřejeme. Nepochybuji o tom, že dálnice předělí migrační stezky zvěře, která se v dané lokalitě vyskytuje. Nepochybuji o tom, že takové přechody je vhodné stavět. Pochybuji o racionalitě vysvětlení, které je nám předkládáno a výši nákladů. Los a medvěd u Ostravy, každý se svým speciálním přechodem přes dálnici za 250 miliónů Kč, aby se nepotkali….Po pravdě, neznám žádný autosalon ni hospodu, který by byl oficiálně vystaven z veřejných financí, tedy z mých daní…

0 0
možnosti
F

flavy

16. 5. 2008 11:37
Vy se smějete, ale já vím, jak to dopadne…

Abychom dotaci 0,5 miliardy na přechody pro losy a medvědy nemuseli vracet vzhledem k faktu, že tu žádní nejsou, tak losy za 100 miliónů dovezeme. Jednoho traktorem dotáhneme na přechod, doufám, že na ten pro losy a vyfotíme, abychom měli nezvratný důkaz, že jsme peníze vynaložili smysluplně. Záhy ale zjistíme, že nám losy žerou drahocennou naftu co jsme si za dotaci vysázeli na pole při pravé straně dálnice a že bychom tuto dotaci museli vrátit, tak přechod pro losy za 300 miliónů zrušíme a losy začneme hubit jako škodnou. Vzhledem k dlouholeté tradici myslivosti v Čechách očekávám pár postřelených myslivců a několik otrávených psů, nikoliv žádného zabitého losa. Bude nutné za 300 milionů dovézt medvědy, aby žrali losy. Za pochvalného pokyvování zelených z MŽP a za souhlasu EK budou medvědi žrát losy přímo na přechodu pro medvědy. Vždyť kde jinde by se potkali?

0 0
možnosti
VTG

Vladimír054

17. 5. 2008 21:49
Re: Vy se smějete, ale já vím, jak to dopadne…

R^R^R^   ;-D

0 0
možnosti
E

edaru

16. 5. 2008 5:22
Co by nechodili

Co by nechodili medvědi podchodem, na pozemku v horách v Beskydech mého známého mu občas jeden přespává ve staré stodole což už ho stálo nějaký krátkodobý vztah , když dotyčná po spatření medvěda utrpěla šok a nenávratně ho opustila;-D

0 0
možnosti
E

edaru

16. 5. 2008 5:25
Re: Co by nechodili

nakonec ještě mohla být ráda že se s ním nepotkali v té stodole;-D

0 0
možnosti
IJ

ijel

15. 5. 2008 17:06
Nadchod

Pěkný článek... Jak ale bude

živočichům sděleno, který most ze dvou mají použít? Při stavbě jednoho mostu by

zase severská značka "Pozor, los!" mohla být medvědům hůře srozumitelná,

stejně tak by los upozornění "Pozor na medvědy" zřejmě ignoroval a

docházelo by k chaotickému pohybu zvířat a nemilému setkávání. Bylo by třeba v tomto případě vytvořit jasná pravidla! Komise při MŽP, za účasti  stavebních firem a ZOO Praha (zapůjčení zvířat pro simulaci pohybu) by mohla věci domyslet. Hlavně, aby její činnost byla v ceně projektu. Čili nadchody určitě v rozumné ceně ano, příroda je dálnicemi nepřirozeně rozdělena, jen se mi zdá, že v tomto případě byla argumentace nedotažená.:-)

0 0
možnosti
OP

otakas

15. 5. 2008 10:07
Včera o tom v tv

zcela vážně mluvil ministr M. Bursík. Že je nutné ten nadchod postavit. Na té silnici bylo vloni 14 střetů auto-chodec, 3 mrtví. Medvěda tam neviděli minimálně 32 let, vyprávěl místní obyvatel, který tam těch 32 let žije.

0 0
možnosti
1

1falco

15. 5. 2008 10:01
Protestuji

Vážený pane. Váš požadavek na vybudování nadchodu na D1 pro tygry a podchodu pro přímorožce je naprosto nepřijatelný. Jak jistě víte, tak tato problematika ještě není upravena závaznou směrnicí EU. Vynaložené finanční prostředky by tak mohly být využity neučelně a naše republika by je pak musela následně vracet zpět do strukturálních fondů. Tento postih by mohl vzbudit u daňových poplatník negativní vztah k těmto nevinným zvířátkům. Narozdíl od vás se domnívám, že by bylo mnohem účelnější, aby ministerstvo zemědělství (v úzké spolupráci s MŽP - jak jinak, pochopitelně) vypsalo dotační titul na zahájení výsadby blahovičníkových hájů. Jistě mi rozumíte - co kdyby nějaká ta koala ...:-)

0 0
možnosti
J

jana555

15. 5. 2008 11:46
Re: Protestuji

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Píšu, protože mě to baví a žiju ze stejného důvodu :-).